About Me

My photo
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum... Namaku Mashitah Othman. I will always be the follower of Allah S.W.T. and Rasulullah S.A.W... Menulis itu salah satu hobi dan minat. Sekadar berkongsi pendapat dan perasaan. #Cerkon itu ialah 'Cerita Kontot' macam Cerpen ( Cerita Pendek )...

29 December 2013

Tahun kesyukuran...


Assalamualaikum... Syukur Alhamdulillah masih lagi bernafas dibumi Allah S.W.T. sehingga ke hari ini. So, rasanya ini ialah post terakhir untuk tahun 2013. Say what?? Dah terakhir? Pejam-celik-pejam-celik dah nak masuk tahun baru! Nampak sangat masa tu berlalu dengan pantas tanpa kita sedar... Jadi, adakah masa yang kita dapat telah dimanfaatkan dengan sebaiknya? Haaa... Lu pikirlah sendiri! Hihihi... 

Kalau nak buat review untuk apa yang berlaku sepanjang tahun ni, apa yang dapat disimpulkan ialah tahun 2013 adalah tahun yang sangat bermakna bagi kehidupan aku. Buat masa ini lah! Hehehe... Sebab tak  tahu lagi untuk tahun yang seterusnya macamana... Mungkin lebih best, atau mungin juga sebaliknya... Who knows?

Apa yang bestnya tu? Well, banyak perkara dan event dimana menjadi titik permulaan dalam perjalanan hidup aku selepas study... Obviously! Yep.. Aku dah tamatkan pengajian selama 2 tahun setengah dalam bidang Seni Reka Grafik di Unisel... So, lepas grad aku dah start bekerja. Which is satu pengalaman baru bagi aku... Paling tekanan sekali sebab ada sesi interview... Hahah... First time ok! Dia punya nervous hanya Allah sahaja yang tahu. Peluh betina semua keluar... Dan bukan sekali je aku menghadapi interview tu.... Tapi yang menariknya, bila first time tu agak kekok... Tapi bile dah kali kedua, ketiga dan kali berapa entah baru rasa rileks sikit... Ade improvement la bak kata orang. Semua tu pengalaman... 

Akhirnya, aku dapat diterima untuk bekerja di satu company Advertising & Signcraft area Pandan Indah... Terus dapat jauh bak hang! Masa tu dah tak nak pikir banyak, terus terima je since dah 4 bln menganggur... Apa yang sampai dulu aku grab... Demi mencari pengalaman... Jauh ke, dekat ke, gaji berapa pun tak kisah dah... Aku nak pengalaman bekerja as designer! Nak rasa gak pressure dia camne... Dan nak rasa macamana nak liase dengan client... Phewww... Boleh tahan dia punye cabaran! Hahah... Alhamdulillah, pengalaman pertama ni banyak juga mengajar aku erti committed dan serious dalam kerjaya... Sekarang ni bukan zaman study lagi dah... This is reality! Lagi-lagi kena hadap client... Memang kena meet the expectation... =.=!!

Naik LRT ke Ampang, turun kat sini...


Sebelum aku dapat kerja, aku telah mengikuti kelas memandu... Hehehe... Lambat sikit masuk kelas memandu... Umur dah 24 tahun barulah berpeluang nak amik lesen kereta... Noob! Hahah... Habis tu kalau dah rezekinya dapat sekarang? Nak buat macamane kan? Syukur Alhamdulillah... Sekurang-kurangnya aku dapat keluarkan duit sendiri untuk amik lesen... *wink!*


Sekolah untuk jadi pandai memandu!


So, aku pilih Safety Driving Centre (SDC) sebagai sekolah untuk aku belajar memandu kereta... Sekolah turun-temurun adik-beradik aku...Hahaha... Sebab dekat je dengan rumah... Lagipun kat situ memang dah ade trek sendiri... Senang sikit nak belajar. Oh, ya... Thanks Cikgu Normala sebab sudi ajar aku yang blur-blur sotong ni! Hahaha... Setiap kali pegi kelas je nervous... Nak bawak kereta kat atas jalan raya lagi la nervous... Puihh! Tak pasal-pasal kena amik test sebanyak 2 kali... Sebab kantoi kat bahagian bukit dalam trek... Nasib baik la ujian jalan raya pass! Alhamdulillah... ^^v....


Bukti aku ada lesen... hehe... Saje tutup alamat sebab tak nak bagi korang hantar rombongan... XD


Sepanjang tahun ni aku rasa yang aku paling perasan ialah tahap kesihatan aku. Alhamdulillah sangat baik! Bila fikir balik macam miracle pun ade... Sebabnya time study dulu, hampir setiap bulan aku dapat demam... Selalu gak pergi klinik.. Tapi, sejak dah tak study ni so far aku rasa ade la dlm 2 kali je amik MC... Hihihi... Ada jugak la tapi tak selalu... Aku rasa mungkin faktor persekitaran dan mental banyak mempengaruhi tahap kesihatan diri ni. Yela, dulu stress pasal study... Degree plak tu kan? Dari segi persekitaran pulak sebab sekarang duduk dengan family... Tak dapat dinafikan tahap pemikiran menjadi lebih positif... Huhuh... Lebih selesa dirumah sendiri... Dan berada disamping family... There's no place like home! Ececehh... 




Bagi aku, kemuncak peristiwa sepanjang tahun 2013 ialah hari pertunangan aku la of course! Ekekeke... Event penting uolls untuk tahun ni... Huhu... Kitorang plan dalam sebulan je kot... Secara tiba-tiba... Sepatutnya kitorang plan selepas je konvokesyen bulan Oktober tu, terus tunang nak hantar rombongan meminang. Tetapi terpaksa tunda diatas sebab-sebab tertentu... Faktor masa dan komitmen. Alhamdulillah everything went smooth... Seminggu sebelum tunang, barulah nak cari cincin... Haaa... Nampak tak memang plan last minit je... Yang bestnya bakal mak mertua dan adik ipar pun join sekali pilih cincin... Hehehe... Mintak pendapat 'senior' la... Hihihi... Best sangat! Dapat juga aku berjalan-jalan disekitar Banting dan Morib... Pertama kali jejak Pantai Morib!

Kenangan di Morib bersama bakal adik ipar & bakal mertua.. Peace!

Phewiiitt!



Untuk penambah perasa ke'best'an tahun 2013 ni, aku telah di'offer' oleh sebuah syarikat yang berdekatan dengan rumah ku dibahagian Advertising & Visual Merchandising. Suatu peluang yang sangat baik! Alhamdulillah... Jadi, aku akan mula bertugas ditempat baru pada pertengahan bulan Januari tahun 2014... Perasaan aku sangat happy yang tak terkata! Memang banyak kali doa nak dapat kerja yang dekat dengan rumah... Alhamdulillah dimakbulkan! Mak dan Kak Mun kata "Mungkin rezeki orang nak kawen..." Hahaha... Yep, berita dapat offer tu ialah 2 hari sebelum aku bertunang... How's that?? Ke'happy'an berganda! Syukur Alhamdulillah... Thank you Allah! Berita untuk berhijrah ke company baru ni something yang tak expect berlaku dalam tahun ni. Sebabnya aku plan selepas setahun berkerja barulah nak cari pengalaman lain pula... Konon nak cukupkan setahun pengalaman... Tapi, rezeki dapat awal sikit daripada apa yang dirancang... Sebab tu happy sangat! 


A016
Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Dalam pada mengingati hari yang menggembirakan, ada juga suatu peristiwa yang menyedihkan dan tak dapat dilupakan. Keluarga kami kehilangan seorang nenek yang disayangi pada bulan Mac yang lalu. Nenek disebelah keluarga mak... Satu-satunya nenek yang ada sehinggalah dia meninggal dunia... Sekarang ni dah takde orang yang paling tua dalam keluarga... Kehilangan arwah sangat terasa bila tiba Hari Raya Aidilfitri... Tahun ni kami pulang pada hari raya yang pertama. Tak seperti sebelum ni... Sehari atau dua hari sebelum raya mesti pulang awal... Nak tolong buat persiapan raya... Berbeza untuk kali ini... Mungkin juga untuk tahun-tahun yang akan datang... Semoga roh Arwah Wan dirahmati Allah S.W.T... Al-Fatihah...

DaripadaNya kita datang dan pada DIA juga kita kembali... Mati itu pasti, hidup tu... Insha Allah... Semoga kita sentiasa menjadi bijak dengan mengingati mati...

Jadi, ini sahajalah rasanya review aku untuk tahun ini... Harapnya tahun ini juga ialah tahun yang best kepada yang membaca... Mari sama-sama doakan kesejahteraan hidup kita untuk tahun-tahun yang akan datang... Yang penting, semoga hidup kita mendapat keredhaan dan dirahmati oleh Allah S.W.T. Amiinn...

Wallahu'alam...

Selamat tinggal 2013... And welcome 2014...


Nota kaki : Oh, ya... tahun ni jugak aku dah dapat sijil kursus kahwin! hahah... Best! Nak start selak chapter baru... Chapter 2014! ^^

22 December 2013

Reserved!



Assalamualaikom... Kom apa? Kombat! Bat apa? Batman... Man apa? Mentol! Tol apa? Tolak... Lak apa? laksa... Sa apa? Satu... Tu apa? Tu... Tu... Tu apa ek??


"Nanti awak nak pakai baju ape?" Tanya Mak kepada ku.
"Baju raye jelah..." Jawab aku sambil tersipu-sipu. Aku dah start malu ni.
"Baju raya yang mane?" Tanya Mak lagi.
"Ala, baju raya lepas tu... Warna hijau..."
"Oh, yang tu... Haa... Takpelah, nasib baik cantik!"
"A'ah... Lagipun jarang pakai baju tu. Baru pakai berapa kali..."
Kak Mun yang berada disisi Mak pun bertanya, "Nanti siapa nak make-up kan awak?"
"Make-up?? Ish... Tak nak lah..."
"Eh, kenalah make-up sikit... Apelah..." 
"Entah... Orang nak bagi dia lawa..." Mak aku back-up Kak Mun. Nampaknya aku takde defender!

Aku macam nak pitam! Sejak hari tu aku rasa tak keruan. Aku selalu impikan sesuatu yang simple. Tak nak over dan bersederhana. Aku memang suka sesuatu yang cantik dipandang dan nampk grand. Cuma bila kenakan kat diri aku, aku jadi segan... Kalau nak tau aku ni penyegan orangnya... Puihh!! Hahaha... Antara sebab juga kenapa aku nak pakai baju raya tu sebab tak nak membazir untuk cari baju lain. Nak-nak pulak dah kesuntukan masa kerana kerja dari Isnin sampai ke Sabtu. 

Perasaan tak keruan ni bermula dua minggu sebelum 8 Disember 2013. Aku rasa Mak lah yang paling serabut fikiran dalam masa dua minggu tu. To be honest, Mak banyak tolong buat persiapan. Aku tak buat apa-apa sangat memandangkan aku sedang sibuk bekerja. Bila dah hujung-hujung hari je aku sempat tolong apa yang patut... Huhuhu... Thanks Mak!

So, tibalah saat yang dinantikan... Pada 8 Disember 2013, keluarga kami menyambut ketibaan tetamu yang sangat istimewa...








Perbincangan antara dua keluarga... Aku dirisik!



Selamat dirisik... Ketor jariku tak dapat dibendung! Hahaha...

Dan akhirnya aku bertunang... Yep, merisik dan bertunang sekali gus! ^^


"Thank you bebeh..." Ucapku sambil mengucup tangan bakal mertua...hahah... *dialog tipu semata-mata*

Bersama dengan nenek-nenek sebelah tunang... Kalaulah nenek-nenek ku masih ada... Miss you Wan... :')

Bestnye dapat mak-mak yang awesome!! Thanks Mak... Ailebiu...

Ecececeh... Sweet... heheh... 

Bersama bakal adik-adik ipar...

Nisa, Mimie, Mash & Kak Syima... Peace yo!

We'oulls dah bertunang... Opsss! Hihikk..

My childhood friends jugak datang... Jiran terdekat...


Malulah...hihihik! love u girlsss... Muahh!!

Anak buah dan Kak Mun yang paksa aku make-up! Hahah... Thanks by the way... :P

My photographer of the day! Abg Mie... Upah beliau dengan tembikai blended buatan sendiri... Hahah.. Thanks bro!

Ehemm....



Alhamdulillah, selesai sudah satu fasa. Segalanya berjalan dengan lancar. Thanks to the mastermind nye yakni Mak. Terima kasih Mak dan Ayah sebab dah rancang sehabis baik dan seterusnya selamat sudah urusannya. Masih ada satu lagi fasa. Thanks juga kepada family ku yang bertungkus-lumus dan memberi kerjasama dalam semua hal.  Just get ready untuk menghadapi fasa seterusnya nanti. Aku juga perasan Mak nampak happy semacam.... Heheh... Alhamdulillah...

Terima kasih juga kepada sahabat-sahabat ku yang hadir untuk menenangkan jiwa ku yang gundah gulana selama majlis berlangsung... Not really majlis, sebab memang dirancang untuk family je... Dan memang majlis macam nilah yang aku impikan. Mudah dan simple. Alhamdulillah... Thanks kepada sahabatku Wani yang jadi mak andam... Kesian dia sebab kena layan aku yang banyak cengkadak ni... Hahaha... Bergaduh sebab tak nak bagi dia mekap tebal-tebal... Hahah... Thanks bebeh... Kakak-kakak ku kata cantik ko mekap, Wani! ^^

Doakan untuk kami melangkah ke fasa seterusnya, ya! Insha Allah... Kalau dah confirm tarikh nanti akan dikhabarkan kepada semua rakyat jelata... Ececehh... Insha Allah...



Nota Kaki : Sebelum hari pertunangan tu, macam-macam konflik jugalah... Tapi, bila dah sampi harinya, Alhamdulillah segalanya lancar dan mudah... Syukur, Ya Allah... Terima kasih atas segalanya. Berikan kami ketenangan dan ruang untuk menjadi lebih baik dan bertaqwa kepada-Mu... Amiin...

20 December 2013

Lamunan terhenti




Kadang-kadang bila tengah happy-happy, seronok-seronok, tengah syok-syok, time tulah ada makhluk yang nak 'cucuk jarum'. Makhluk yang dicipta oleh Allah, yang telah berjanji akan menyesatkan keturunan adam. Time tulah kita mudah leka.

Tapi, adakalanya kita rasa macam ada benda yang tak kena. Rasa tak tenang dan gelisah. Jangan biarkan perasaan tu berlalu pergi. Terus berfikir, betulkah tindakan kita? Kenapa ada perasaan macam ni? Jaga solat dan luahkan apa yang terpendam didalam doa... Mohon dipelihara hati supaya bersih. 

Bila tersedar dari 'lamunan' segera ucap Alhamdulillah kerana masih diberi peluang untuk perbaiki diri... 

Wallahu'alam.


Nota kaki : Aku ada 2 cerita best! Insha Allah akan dikongsi pada post yang akan datang...

05 November 2013

Oh, Taragang Rasuk!*


* Oh, taragang rasuk = Oh, Si Baju Merah dalam bahasa Kadazan Dusun. ( Tajuk lagu yang aku belajar masa darjah 2 kalo tak silap! )

Assalamualaikum... Rasanya macam dah lama tak selak nota Mashi ni. Berhabuk sudah... Huhuh... My bad! Sejak kebelakangan ni busy dengan kerja. Penat sampai takde mood nak buat sesuatu yang aku suka... I need a vacation! Waaaa... Ok, stop! ini bukan masanya untuk aku bersedih... There's no reason to be sad... I should celebrate! Yep... Apakah itu?

Well... Pada 26 Oktober 2013 yang lalu aku telah berjaya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Seni Reka Grafik secara official!! Yieehhaaa... Alhamdulillah... Syukur kehadrat Ilahi kerana limpah kurniaNya aku telah bergraduasi... Sungguh, aku bersyukur... Finally aku telah berjaya harungi dugaan dan cabaran sepanjang study... Perasaannya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata dan penulisan. Cukup sahaja hanya Allah sahaja yang mengerti...

Seingat aku, time mula-mula daftar diperingkat Degree... Aku tak berapa yakin. Boleh ke aku bertahan sampai semester akhir? Dah tentu dugaannya lebih dahsyat daripada time diploma... Tapi, dari hari pertama aku dah berazam nak teruskan dan berusaha untuk dapat result yang paling best! Walaupun mustahil nak gapai bintang, sekurang-kurangnye dapat sentuh sentuh awan pun jadilah kan? Rezeki Allah bagi, tapi kita pun kena usaha untuk mencari... Haaa... 


Thanks Demi Lovato... Sampai hilang suara hari-hari dok jerit! :P

USAHA > DOA > TAWAKAL... :')



Usaha, doa dan tawakal... Tak dilupakan juga kepada individu-individu yang turut sama berada disisi demi merealisasikan impian aku ini... 

My Parents yang melahirkan dan mendidik aku... <3
I just want them to be proud of having me as their daughter...


Lecturers... Thanks like a million times! ^^

En. Rini yang kat sebelah aku tu... Sifu Drawing (diploma) & Animation (degree).

The Noks... Haha... Classmate ku yang awesome!!

Classmate besarrr... BG11 A...


Zam... Sahabat yang sentiasa bersama sejak dari Diploma dan akhirnya degree... 5 tahun weyh!!

Bagi aku, Zam is the real S.S.B! Mane boleh lupa nama group yang pertama dicipta sejak Diploma. Ketika itu S.S.B ada 4 orang ahli. Dan nama tu melekat sehingga habis diploma. Classmates aku termasuk En. Izham (Lecturer) selalu menggelarkan kitorang dengan nama tu. Tak payah susah-susah sebut nama setiap seorang, bila sebut S.S.B, semua dah tahu siapa...Haaa.. gitu! Susah-Senang Bersama, itulah S.S.B! Selepas tamat Diploma, S.S.B dah berkubur... Kerana masing-masing membawa haluan sendiri... Sejak Degree nilah aku kekal bersama dengan Zam. Kalau ada group assignment, kitorang tetap selesa bersama... Thanks Zam... Banyak sangat memori suka dan duka kita bersama... 5 tahun tu... Terima kasih sebab sudi layan kawan macam aku yang banyak cengkadak ni haa.. Hahaha... Happy gile bila nama kita berdua dalam first class honour... ^^ Tahniah Zam!

Bersama parents masing-masing...<3


Dikesempatan ini juga Mash sangat-sangat berterima kasih kepada semua pensyarah-pensyarah yang menyampaikan ilmu yang sangat berharga kepada Mash sepanjang pembelajaran di Unisel, Shah Alam...

1.  Dr. Junita ( Graphic Communication )
2. Pn. Irina Muis ( Graphic Reproduction )
3. Prof. Hashim Hassan ( Basic Typography, Major 2 )
4. En. Zaim ( Basic Illustration )
5. Pn. Lita @ Aliyaah 
6. En. Khairol Ezedy Abdul Rahman ( Electronic Print Publishing, Web Design )
7. Dr. Ghazali @ GD Marang ( Digital Packaging Design )
8. Dr. Vincent ( Multimedia Design, Online Advertising )
9. Pn. Ellyna Bt. Hashim ( Advertising & Marketing )
10. En. Zulkifli B. Yusoff ( Corporate Branding )
11. Pak Mat ( Multimedia - 2D Animation)
12. En. Rini Fauzan ( Multimedia - 2D Animation )
13. En. Kamal ( Art Direction & Story Board )
14. En. Sayuti Che' Tajuddin.
15. En. Ibrahim ( Major 1 , Major 2 )
16. Prof. Dato' Raja Zahabuddin ( Major 1, Major 2 )
*Nama mengikut Semester.

Semoga Allah membalas jasa dan merahmati kalian... Amiinn...


Kenangan Manis time study Degree...
  • Lawatan sambil belajar di kilang pembuatan 'packaging' di Print Pro... Baru lepas sembuh dari demam.
  • Pot-luck bersama Pn. Elly & Classmates... Masak macaroni goreng banyak-banyak!
  • Barbeque di Tasik Sek 7 Shah Alam.
  • Shooting iklan Cadbury... Subject Dr. Junita.
  • Shooting Music Video dengan Dichi Michi ( Ade juga pengalaman pahit...hahah )
  • Belajar After Effects... Tapi tak pandai-pandai...hahah
  • Menyertai pertandingan Cinemini 2011 untuk kategori iklan animasi sekaligus menang 4 kategori! ^^
  • Pertubuhan Geng Nok-Nok & Mugen Production... Classmates!
  • Latihan Industri di MRM... <3


Kenangan pahit...
  • Major 2... T^T... Apa-apa pun yang berlaku sepanjang belajar subjek ini. 
  • Music Video shooting... Ada best, ade yang tak best... Duit macam air sungai mengalir... Uhuhukk...
  • Pressure dengan assignment... Hahah... Dah biasa... Dah biasa...
  • Tension duduk kat Flat Sek 7... Ada orang main mercun kuat-kuat malam-malam... Nak tido dan buat last minute assignment pun tak senang! Huhuh... 

Kenangan yang manis itu memang indah untuk dikenang... Untuk kenangan pahit pula aku harap untuk lupa semua dan terus maju kehadapan. Sekali-sekali pandang belakang hanya sekadar nak belajar dari kesilapan. Insha Allah... Semua itu yang mengajar aku untuk jadi insan yang lebih baik... Insha Allah...Yang penting sekarang ialah fikir untuk masa depan yang bakal mendatang... Hope everything will be fine... Keep moving on and survive! ^^


Nota kaki : Ok, dah tak perlu nak log in website and student portal bagai... Mungkin kalau aku nak gi Unisel pun untuk nak menjenguk lecturers saje... Apa yang diajar mereka ada keberkatan!

29 September 2013

Besar dah dia...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum... Semalam, yakni pada 28 September (Sabtu) ialah hari ulang tahun kelahiran anak buah ku iaitu Ali Zahra... Alhamdulillah, sekarang beliau dah 5 tahun... Makin besar, makin comel dan makin adorable... Hihihi... Dan paling penting, gedik macam selalu! Hahaha... 

Seronok bila tengok family berkumpul, baca doa selamat dan melihat telatah anak-anak buahku yang lincah dan tak reti duduk diam... Penat Achu dia melayan! Huhu... Cari nahas nak layan diorang... Haaa... Tanggunglah sendirik! 

Malas nak taip pepanjang... Bile terfikirkan diorang jadi pening... Same pening dengan time melayan anak-anak buah tu... Sabor jelah ye... 

So, aku sempat rakam video Si Alia dan sepupu-sepapatnye...



video


Dan... Akhirnya.... Pesanan dari Alia sendiri...

video
Haahah... Wish 10 hari sebelum birthday dia... ^^



Nota kaki : Wah, nampaknya kami berkongsi bulan kelahiran yang sama... Abang Razin pun same... 



23 September 2013

New Look...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum... Untuk entri kali ini aku nak share 'Art Blog' aku yang kini dah berwajah baru! Ececeh... Feeling-feeling macam nak jual produk baru pulak... Ahaks! Alhamdulillah... Setelah sekian lama aku nak ubah blog tu menjadi lebih baik dan teratur... Perubahan ini mungkin akan menjadi perangsang untuk aku terus berkarya... Mungkin... Ku bilang Mungkin! Hahaha...

Semenjak dua menjak tiga menjak ni, tahap kemalasan dan kekurangan semangat aku meningkat. Mungkin disebabkan faktor kerjaya. Hohoho... Poyo eh! Tak abis-abis nak cari alasan... Astagfirullahal'adzim... Ya, Allah... Jauhkanlah diriku dari sifat malas dan kemurungan... Aamiinn... Huhuhu...

Well, malas nak tulis pepanjang... nanti banyak benda aku mengarut karang! Haaaa... Sabor jelah... Ok, seperti yang dikecohkan tadi...


Klik pada gambar untuk menjenguk dan mula stalk blog aku... Hihihi...

Yep... Design sama macam 'nota' yang berhabuk ni... Actually, banyak je idea nak buat layout yang lain sikit... Tapi, nampaknya next time jelah aku laksanakan angan-angan aku tu... Busy... Busy.. Huhuh... Alasan tak abis-abis! :P

Aku nak ucapkan tahniah untuk diri sendiri dan semoga aku akan menjadi lebih rajin dan berjaya meningkatkan skill Art & Design ke peringkat yang lebih tinggi... Insha Allah... Aamiinn...


nota kaki : What ever you say, I am! ^^

22 September 2013

1,2,3,4,24... and still counting...


Bismillahirrahmanirrahim...






Syukur Alhamdulillah diatas kesempatan yang diberikan oleh Allah S.W.T. untuk terus bernafas sejak dilahirkan sehingga sudah mencecah 24 tahun. Terima kasih kerana masih memberikan aku peluang untuk teruskan kehidupan didunia dan terus beribadat kepada-Mu... Allahuakbar...

Terima kasih juga kerana memberikan aku Ayah dan Mak yang disayangi, Keluarga yang mencinta, sahabat yang dikasihi serta saudara-mara yang baik-baik... Tiada yang kuinginkan selain yang baik-baik sahaja. Dan aku mohon Ya Allah, agar Engkau permudahkan segala urusanku dan juga lancarkan perjalanan dalam mengharungi hidup yang akan datang. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus... Aamiin...









Nota Kaki : Dapat hadiah jam tangan daripada En. Muhajir... I'm a happy girl! ^^




25 August 2013

Aku, Dia & Satria Kelabu...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum... Aku nak luahkan perasaan aku hari ni. Tapi perasaan tu datang sejak hari Rabu lalu... Bukan nak luahkan perasaan terhadap seseorang, cuma nak luahkan perasaan gembira atau dalam erti kata lain nak 'share' peristiwa yang best! Hihihihi... Kenapa delay nak memblog? Sebab bile fikirkan balik, aku takde bukti dan aku tak tahu nak macamane nak menggambarkan perasaan aku ketika itu. Sebab Perasaan tu best sangat! Perasaan happy yang pada aku memang best la senang cerita! Hahaha... Tengok... Nampak tak susah nak describe kat situ?

Dapat bayang tak bila impian kita menjadi kenyataan? Bukan impian yang ditanam selama 2,3 tahun. Tapi impian ini dicipta sejak aku belum baligh sekolah rendah lagi! Impian itu tercipta sejak aku baca Majalah Ujang pada tahun 2000. That means dah masuk 13 tahun? Aku pun dah tak ingat... Mungkin dari tahun sebelum tu lagi... Mungkin...

Impian apakah itu?

Rabu, 21 Ogos 2013...

"Kak Yana, Kak Yani... Mash balik dulu ye?"
"Ok, take care... " Ucap Kak Yana, merangkap boss aku... Actually boss besar aku ialah Suami beliau. Tapi aku anggap je dia macam boss aku jugak.

Aku pun keluar office, turun tangga dan masukkan card untuk di'punch'kan. Lalu, bergeraklah aku ke stesen minyak Petron. Disitulah selalunya aku tunggu bas. Masa berjalan dari opis ke stesen minyak memakan masa selama 5-7 minit. Sesampai je aku di stesen minyak, aku pun melabuhkan punggung diatas tembok di tepi jalan. 

Tiba-tiba aku terpandang seseorang sedang mengisi angin kedalam tayar belakang kereta Satria berwarna kelabu. Macam kenal! Rasanya tak perlu kot aku mention nombor pendaftaran kereta beliau... Hihihi... Kebetulan masa aku pandang 'seseorang itu' pun dia sedang pandang aku... Aku syak je lah... Nanti korang kata aku perasan pulak kan... Mungkin jugak dia tengah pandang Amoi yang turut sama berada disitu untuk menunggu bas!


Takdelah jauh mane tempat isi angin tu...


Dalam hati aku terdetik satu nama... Terus dapat tangkap pulak tu! Tapi betul ke itu dia? Oleh kerana perasaan ingin tahu yang meluap-luap, sesekali aku tengok la gelagat dia... Sebab Aku rasa memang nampak familiar. Cuma aku tak pasti, sebab sebelum ini orang yang aku nampak ni macam orang yang aku selalu tengok dan 'komen' kat Friendster/ Facebook/Twitter... Ok, jangan kerut dahi bila baca perkataan 'friendster' tu ye... Sebab itu cerita lama, time tengah aktif main Friendster! Haha...

Time tu jugak aku jot down nombor plate kereta dia... Mana tau nanti boleh tanya dia kat FB... Untuk kepastian... Ececeh... Tapi, harap-haraplah dia keluar lalu depan aku... Senang sikit nak pastikan kalau tengok dari dekat, ye tak? Tak lama selepas itu, 'dia' pergi isi minyak pulak. Lepas isi minyak, tetiba aku dah tak nampak dah kereta dia... Hampa!

"Hmmm.. Bukan dia la kot! Buat ape dia kat sini pulak kan? Haritu katanya opis dah pindah kat Sungai Buloh, bukan kat Ampang lagi dah..." Kata akal aku cuba membuat andaian sendiri.

"Tapi kenapa aku rasa macam dia ek?" Macam biasa, hati aku tak pernah bersatu dengan akal!

"Macamana ko nak pastikan? Ko kan tak pernah jumpe dia 'in person'?" Nampaknya akal berjaya berfikir secara logik.

"Betul jugak tu!" Akhirnya hati aku bersetuju dengan logik akal!

Selepas hati dan akal bermonolog, tetiba...

"Omaigod...omaigod... Kereta tu patah balik ke sini!!" Hati aku menjerit...

"Ok... ready untuk tengok pemandunya!" Akal aku excited.

Tetiba kereta Satria itu berhenti didepan aku. Dibunyikan hon... Bayang pemandu kereta itu samar-samar kerana cerminnya 'tinted'... Aku kerut dahi... Betul ke ni? Cermin kereta diturunkan... Akhirnya aku nampak bayang dengan jelas...

"Mashitah, kan?" Tanya tuan punya kereta.
"Eh, UBI ye?"

Seperti yang dirasai oleh hati... Memang dia ialah Kartunis Ubi... Kartunis yang sangat diminati oleh aku. Semuanya gara-gara karya-karyanya yang sangat aku kagumi, especially 'Aku, Dia & Volkswagen'.... Hihihi... Peristiwa yang tak pernah aku fikirkan akan berlaku... Memang aku nak sangat jumpa dia 'in person' dekat event-event tertentu. Tapi tak pernah terfikir untuk jumpa di tepi jalan macam ni... And the best part is, beliau personally yang tegur dan ingat nama aku! Seriously tak sangka! Macam mimpi pun ada...

Ubi sendiri cakap dia pun tengok aku rasa macam kenal... Haaa... Bermakna, aku tak perasan la ye? Hahah...

Antara koleksi karya Ubi..


Sempat jugak borak-borak dengan dia... Tapi sekejap je... Huhuhu... Tak dapat nak interview dia secara mendalam... Terharu sebab dia seorang yang peramah dan baik hati... Ingat jugak dia kat aku... Nampak sangat aku ni suka 'kacau' dia... Mana taknya, sejak zaman Friendster, Facebook, dan sekarang Twitter asyik dok komen and 'like' status dia... Blog dia pun dulu aku ade komen jugak... Mesti dia dah bosan layan aku ni...Haihh... 


Komen di blog...


FB... Memang die-hard fan terserlah disitu!


Aku pernah post pasal Ubi sebelum ini... Masa aku dapat beli bookmark tu... Tak cukup dengan bookmark, aku jugak pernah beli Mug yang ada autograf beliau...

Hehehe... Simpan je mug ni... Bukan guna untuk minum pun!


Seriously, aku sangat happy... Walaupun dapat jumpe sekejap je, (5 minit kot?) aku tetap rasa bersyukur...Alhamdulillah... Selama ni aku dok cerita kat member-member aku pasal Ubi... Siap promote cerita dia... Aku rasa member yang betul-betul kenal aku je yang tau aku minat kat karya Ubi ni... Hahaha... Sorry lah korang... Macam takde topik lain kan? Hahah...

Cuma, aku takde bukti yang aku pernah jumpa dia... Oleh sebab menghormati kehendak dia untuk tidak bergambar bersama, aku akur... Huhu... It's okay, I understand... Hihihi... Dan sebab rasa gugup time jumpa dia, aku lupa nak mintak autograf ke... Atau suruh dia lukis ke... Atau apa-apa yang boleh dijadikan kenangan... Hmmm... Sedih disitu! Takpelah... Mungkin kenangan ini untuk disimpan dalam hati je... Huhu... (Try pujuk diri sendiri)...

Mungkin ini jelah satu-satunya bukti yang ada.... ^^


"Semoga kita akan berjumpa di satu hari nanti..." Kata-kata keramat tu, Ubi!


Begitulah ceritanya... Hehehe... Ada jugak hikmahnya aku kerja jauh sampai ke Pandan Indah ni... Pastu travel dengan bas dan LRT... Mintak-mintak dapat terserempak dengan Aaron Aziz pulak! Hahaha.. Berangan!


*Tadi aku ceritalah peristiwa ni kat Kausyar and Jannah... pastu nak tau apa yang Jannah kata? "Wahhh... dia tegur ko? Ko lagi famous dari dia la ni?"

Hahahahahahaha... Jangan marah ye Ubi!



Nota Kaki : Semasa Ubi tengah isi minyak, aku teringat episod Ubi kerja part time as 'Pam Attendant' time cuti sekolah dalam koleksi Aku, Dia & Volkswagen Vol 2... Hihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...