About Me

My photo
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum... Namaku Mashitah Othman. I will always be the follower of Allah S.W.T. and Rasulullah S.A.W... Menulis itu salah satu hobi dan minat. Sekadar berkongsi pendapat dan perasaan. #Cerkon itu ialah 'Cerita Kontot' macam Cerpen ( Cerita Pendek )...

23 July 2013

Setiap tahun sekali mesti bergelek...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum... Tajuk sangat kontroversi okay... Hahaha... Apa ke halnye bergelek di bulan yang mulia ni? Haaa... Sebelum ni aku pernah mentioned nak share resepi kan? Pada asalnya aku nak share resepi lain... Tapi tetibe dapat idea nak post resepi lain pulak gara-gara kecoh kat dalam "One busu group" di Facebook yang dianggotai oleh sedara-mara dan sepupu-sepapat keluargaku disebelah Mak. Puncanya sebab aku jugak... Gatal sangat pergi post gambar menu tradisi nenek moyang kami...






















Pernah dengar kuih 'Gelek Cocok'?

























Adik-beradik aku terus kecur liur tengok gambar tersebut... Sebabnya setiap kali bulan Puasa mesti mak buat kuih Gelek Cocok ni. Menu wajib katakan... Hehehehe... Tak pasal-pasal semua pakat nak balik rumah Mak sebab nak makan kuih ni. Padahal boleh je buat sendiri... Saje la tu nak bermanja-manja... Haahaha... 


Inilah dia rupa kuih Gelek Cocok.... *picture credit to Along Shimah.


Nampak menarik kan? Looks tempting bak kata omputih... So, cakap banyak pun tak guna... Sekarang ni nak share bahan-bahan dan cara untuk buat kuih ni.


Bahan-bahan :

1) Tepung pulut
2) Air Santan
3) Gula
4) Air
5) Daun pisang sebagai pelapik.

Caranya senang je... 

1)Adunkan tepung pulut dengan air sikit. Main uli-uli...  Sama macam nak buat Ondeh-ondeh atau kuih Puteri Mandi.... 

2) Kemudian, buat ketulan kecil dengan adunan tadi. Gelek-gelek kat tangan sampai jadi bulat kecil...

3) Tekan/ cocok ketulan tepung pulut .... Ulangi langkah diatas untuk buat seberapa banyak kepingan tepung pulut.

4) Susun kepingan kedalam loyang yang dilapik dengan daun pisang. 

5) Taburkan gula diatas setiap kepingan tepung pulut.

6) Curahkan air santan kedalam bekas loyang sampai banjir... Hehe.. Pastu boleh tabur sikit gula kedalam air santan tadi.

7) Kukuskan hasil 'seni' anda itu selama beberapa minit sehingga masak ranum... hehe

Siap! Haaa.... Simple je kan... Bahan-bahan pun simple... Kalau nak nampak sedap lagi tambah pewarna hijau atau air pandan kedalam air santan (sikit je) untuk naikkan seri kuih... Kalau ada warna baru menarik kan?

Sesuai dimakan diwaktu berbuka. Rasanya lemak manis berkrim disukai ramai! Hehehe... 

SELAMAT MENCUBA!


nota kaki : Resepi ini akan bersiaran di Majalah 3 (TV3) pada minggu ini! ^^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...